Pagina Menu


Algemeen

Materiaal
typen
 polyester
vinlyester
epoxy
modar
bisphenol
novalac

VEZELS

KERN
MATERIAAL

Fenol harsen

Extreme temperaturen

Oppervlakken
Cellobond gelcoats
Surface paste

Fire 
Certification


Toepassingen


Interieur
Refurbishment


Productbladen
PDF files


Tunnelbekledingen

Custombuild composiet producten

Zelfdragende kolommen en liggers

Zelfdragende plafond elementen

Kleuren kaarten

 



























































 

 

 

Voorbeelden
oppervlakken

Ga naar de surface finish page voor kleurkaarten en oppervlakte effecten

ALGEMEEN

(Vezelversterkte) kunststoffen worden over het algemeen gezien als niet brandvertragende / brandwerende materialen, maar worden juist als uitermate brandbaar gezien. Inderdaad zijn veel kunststoffen uitermate brandbaar, maar er zijn ook kunststoffen die uitmuntende brandvertragende en brandwerende eigenschappen hebben. Met name bij de hoogwaardige vezelversterkte kunststoffen (composieten) zijn deze eigenschappen dermate goed, en zoveel beter dan  andere toegepaste materialen, dat het ons wel eens verbaasd dat het zo weinig in andere industrieën dan de lucht en ruimtevaart, wordt toegepast. 

De technologie is zover gevorderd dat stalen en betonnen constructies langdurig met deze materialen beschermd kunnen worden tegen de extreme hitte bij brand. Om nog verder te gaan, dat deze materialen ingeval van brand zelfs een betere constructieve reststerkte hebben, dat de rookontwikkeling miniem is, dat geen giftige dampen kunnen vrijkomen, en dat de producten ook nog eens een specifieke sterkte (extreem hoge sterkte bij een laag gewicht) kunnen hebben die het veelvoud is van metalen. 

Met behulp van moderne productie technieken, en gesloten productie technieken ontwikkeld door UC, is kostprijs ook zeker geen reden meer om niet gebruikt te maken van deze hoogwaardige materialen. 

MATERIAAL TYPEN                                                  TOP

HARSEN (de matrix)
Bij vezelversterkte kunststoffen, vormt het vezel over het algemeen niet het probleem. Deze zijn als bijna onbrandbaar te beschouwen. Aan de matrix, de hars dus, moet echter wel veel aandacht besteed worden. Over het algemeen worden de harsen brandvertragend gemaakt door toevoeging van additieven en vulstoffen (zijnde bijv. aluminium nitraten, of de dure Silicon Carbides (SiC). Naarmate de vulling van deze vulstoffen hoger wordt nemen de brandvertragende eigenschappen toe. Het is dus gewenst dat de harsen een lage viscositeit hebben (dun vloeibaar zijn) zodat deze maximaal gevuld kunnen worden en op zo'n manier dat een viscositeit ontstaat die nog verwerkbaar is door de gebruiker (fabrikant van delen). Een nadeel hiervan is echter naarmate de vullinggraad toeneemt de mechanische eigenschappen (bijv. treksterkte) van de hars afneemt.

Voorbeelden van gevulde harsen zijn; polyester, vinlyester
epoxy, en modar (acrylaat systeem). Met name de laatste kan dermate hooggevuld worden dat de hoogst mogelijk brandklasse gehaald kan worden. Daarbij zorgt aluminium nitraat voor een witkleurige pigment van de hars, en zijn donkere kleuren moeilijk te pigmenteren.

Andere mogelijke harsen zijn brandvertragend door hun chemische samenstelling. Dit zijn bisphenol (A) polyester, bisphenol vinlyester en epoxy (allen novalac typen). Alle bovengenoemde matrix systemen zijn thermoharders en interessant voor buiten toepassingen, waar vocht en weer van invloed zijn. Dit zijn dan ook de types waar UC naast fenol en BMI het meeste gebruik van maakt.

VEZELS (de wapening)
De toegepaste vezels zijn over het algemeen als brandwerend / onbrandbaar te beschouwen. De toegepaste vezels kunnen zijn; glasvezel, aramide vezel
(heeft tevens goede isolerende eigenschappen), en het koolstofvezel.

Bij zeer hoogwaardige toepassingen worden ook wel het S-glas, kwartsglas, boron, grafiet (HM carbon) en keramische vezel toegepast. (zie hoge temperatuur composieten)

KERNMATERIALEN
Bij dubbelwandige producten (sandwich constructies) wordt voor brandvertragende toepassingen speciale kernmaterialen gebruikt. Degene die UC meestal gebruikt zijn; Nomex honingraat, aluminium honingraat, fenolschuim en balsahout. Indien de brandeisen het toelaten kan gewerkt worden met speciale PIR schuimen echter deze moeten dan wel volledig door het fenol laminaat omsloten zijn.

FENOL                                                                           TOP

Fenol harsen hebben als matrix ten opzichte van alle bovengenoemde thermoharders superieure brandvertragende en brandwerende eigenschappen en dit zonder vulstoffen. Daarbij heeft fenol een hoge temperatuurbestendigheid en behoud van sterkte onder hoge werktemperaturen. Gemiddeld kan ca.  200 ºC worden aangehouden. Bij speciale gemodificeerde fenolen kan men zelfs tot 300 ºC gaan en zijn de allerhoogste eisen op brandvertragendheid en brandwerendheid haalbaar ( 0 klassen). Click certificaten brand testen.

Bescherming en isolatie tegen extreem hoge temperaturen.
Er zijn zelfs speciaal gevulde fenol systemen die brandvertragende eigenschappen hebben tot 5000 ºC. Het materiaal wordt o.a. toegepast ter bescherming tegen "Jet fires" en isolatie van bunkers voor de opslag van o.a. filmmateriaal (komt nitro vrij bij verbranding). Het materiaal heeft zulke goede brandvertragende eigenschappen dat een thermische lans makkelijker door 25 cm beton komt dan door 25 cm van dit materiaal.
 

Wat zijn de voordelen bij brand naast de voordelen van composieten.

  • geen automatische voortplanting van vuur

  • zeer lage rook emissie (laagst haalbare)

  • zeer lage emissie van giftige dampen (bijna niet meetbaar)

  • lage hitte afgifte (heat release)

  • komen geen vlambare dampen vrij

  • redelijk behoud van mechanische eigenschappen onder werktemperaturen van 200 ºC

Klik voor brand certificaten.
Voor BMI en PMR 15 zie hoge temperatuur composieten

OPPERVLAKKEN                                                      TOP

Voor het verkrijgen van allerlei soorten product oppervlakken die voldoen aan hoge brandvertragende eisen gebruikt UC een special gemodificeerde polyester gelcoat, of oppervlakte pasta's. Hiermee zijn laminaten te maken die voldoen aan de meeste klasse 1 certificeringen van Europese brandtesten.

Met oppervlakte pasta's (surface pastes) zijn klasse 0/1 certificeringen te halen, echter het product moet nadien met speciale lakken gespoten worden.

Mogelijkheden qua oppervlakten zijn enorm. Met name indien gelcoats worden toegepast. Voorbeelden zijn:

  • Alle Ral kleuren

  • In combinatie met mal, hoogglans, zijdeglans, dof en verscheidene structuren zoals granol, steen etc.

  • Graniet, marmer, granol, en steen effecten

  • Spikkel effecten enz. 

  • Indien oppervlakte pastas worden toegepast zijn structuren, en ralkleuren mogelijk echter graniet en marmer effecten niet.

  • Met opplakken van houtfineer en HPL zijn houteffecten mogelijk. Het houtfineer en de HPL moeten dan wel voldoen aan de geëiste brandklasse.

Daarbij is het oppervlak volledig graffiti bestendig te maken, en dus schoonmaken hiervan  zeer éénvoudig is

Ga naar de surface finish pagina voor RAL en BS standaard kleurenkaarten en voor oppervlakte effecten. Hier kunt u tevens pdf files downloaden van deze kleurenkaarten. Tekst is in Engels

 

TOP


 

 

 

Enkele voorbeelden

BOUW
Interieuren / Refurbishment / Wandpanelen / Luifels / Dakconstructies, Brandwerende deuren,  enz.


Passage winkelcentrum Rotterdam
Licht gewicht hoogwaardig brandvertragende composieten klasse 0/1, laagst mogelijke rookontwikkeling enz.



Kolommen en liggers
lichtgewicht, brandvertragend (klasse 1/0), grafiti proof, tevens bescherming van stalen kolom bij brand, enz.


CIVIEL
brandwerende voering (linnings) voor tunnels, brandwerende voering voor opslag bunkers enz.


Brandwerende lining voor tunnel
hoogste klasse BS 476 part 6 & 7


TREINEN / TRANSPORT
interieur en exterieur delen


Treininterieur en treinkop Metro van Bangkok.
Hoogwaardig brandvertragende onderdelen volgens hoogste klasse DIN 5510


SCHEEPSBOUW
interieuren en constructieve delen


Scheepsinterieur van Ferry
hoogste klasse IMO


PDF files


Vergelijkingstabel
internationale brandwerendheidsklassen